Dneska si povíme o dalším domácím zázraku, kefíru. Tahle probiotické bomba pochází z Mongolska, kde ji místní považují za elixír dlouhověkosti. Jak by ne, má taky spoustu skvělých vlastností.
Mně připadá, že na ten začátek s kvašením je kefír úplně nejjednodušší a příprava trvá kratší dobu než kombucha. Taky si často dokážeme představit, jak asi bude chutnat, protože kefír z obchodu pil někdy každý. Ten domácí je takový, jaký si ho uděláme. Může být mnohem jemnější, krásně perlivý, nebo to může být pořádná kyselá bomba.
Proč kefír a ne jogurt?
Většina lidí dává předost jogurtu, protože je tak nějak lahodnější. A jo, jogurt je prima, ale obsahuje jen asi nějakých 7-10 kmenů bakterií oproti 30-56 kmenům u domácího kefíru. A rozmanitost je to, co chceme, aspoň ve střevech.
Co je potřeba?
Skvělé je, že „kefírový“ základ snadno seženete někde po netu od známých, nebo se prodává i sypká forma, se kterou tedy zkušenost nemám, ale vím, že existuje. A pak už jen jakékoliv mléko živočišné nebo i rostlinné, pár hodin a je to.

Kupovaný vs. doma vyrobený
U kupovaných výrobků se používá pasterizace, aby se proces kvašení výrazně zpomalil. Jinak by ta trvanlivost byla třeba jen den. Jenže tohle taky velmi snižuje jejich prospěšnost pro naše střeva. Je to prostě pohodlí na úkor kvality. Doma je tomu třeba věnovat trochu úsilí a pravidelné péče, ale získáte super odměnu.
Benefity
- Je lépe stravitelný, protože obsahuje méně laktózy. Tou se totiž kefír živí. Při procesu kvašení se laktóza přeměňuje na kyselinu mléčnou, která je snáze stravitelná. Mohou ho tedy i lidé s intolerancí na laktózu.
- Odkyseluje organismus.
- Pomůže tam, kde jsou průjmy, zácpy a jiné střevní obtíže.
- Podporuje imunitní systém.
- Napomáhá proti refluxu.
- Má silné protizánětlivé účinky.
- Buduje silné kosti.
- Obsahuje fosfor, vápník, hořčík, vitamíny D, K2, B12, biotin, kyselinu listovou, enzymy a probiotika.
- Působí antikarcinogenně.
- Zlepšuje akné, alergie, vyrážky, ekzémy i psoriázu.
- Jemně nakyslý chutná i kočičkám.

Ingredience
- Alespoň 1 lžička kefírek (kefírového základu)
- 0,2-0,5l plnotučného mléka
Postup
Mléko a kefír smícháte a při pokojové teplotě necháte stát až do požadované kyselosti.
Můžete použít hrnek, zavařovačku, cokoliv vám vyhovuje. Vršek zakryjte víčkem či ubrouskem.
Poté slijte přes plastový cedník. Kefír stejně jako kombucha nesnáší kov.
Uchovávejte v lednici. Pozor – i tam bude kysnout dále, ale méně rychle.
Poznámky
Kefírek tam může být mnohem více. Čím více jich tam máte, tím rychleji kefír pracuje. Použijte tedy tolik mléka, kolik vypijete. Někomu stačí hrníček denně, jinému litr.
Mně většinou chutná, když je jemně nakyslý, a to u nás doma trvá tak přes noc.
Co s nadbytkem kefírek? Můžete je někomu darovat, a taky úplně klidně sníst. Nemají žádnou chuť a taky nevypadají tak divně, jak třeba kombucha. Pokud nemáte jemné sítko, stejně je jíte i tak.
Sekundární fermentace a ochucení

Sekundární fermentace je obdobná jako u kombuchy, kdy použijete již hotový základ, bez kefírek a přidáte do něj na nějakou dobu ovoce nebo koření. Většinou ho stačí nechat stát už jen 1 hodinu při pokojové teplotě.
Co vyzkoušet? Jahody, maliny, borůvky, citronovou a pomerančovou kůru, celou skořici, sáčky na čaj s chai kořením a cokoliv dalšího. Je to o experimentování a vaší chuti.
Pokud vás fermentace zaujala, pojďte omrknout i přípravu kombuchy.
Jo a taky máme spoustu videí a tipů k dalším jarním nakopávačům ve skupině ŽENY V SRDCI. Tímto vás zvu do komunity laskavých, kreativních žen.