Chleba pro mě představuje teplo domova. Obyčejná věc, běžná v našich končinách a v nějaké podobě ho najdete skoro v každé domácnosti. Takové zvláštní pojítko mezi minulostí a přítomností, mezi námi i jinými kulturami. Provoněná domácnost, radost z pečení a společné jídlo. Vložte si do něj přání, požehnejte mu a máte krásný harmonizovaný pokrm pro sebe i své blízké.
Začátek vs. teď
Chleba pro lenochy? A kváskový? To se určitě bude muset hníst, pak čekat a znova hníst, na to fakt nemám čas…Tak tenhle fakt ne. Jak si zautomatizujete postup, ani recept nepotřebujete. Nebudete mít teda klasický chleba z obchodu, nadýchaný a s bublinkami. Ale bude to váš, s láskou doma upečený, kvalitní kváskový chléb.
Očekávejte spíše hutnější chléb s pevnější kůrkou. Hutnost závisí i na zvolené mouce. Celožitný je nejhutnější a podobá se chlebu typu Moskva. Pšeničná chlebová mouka vykouzlí jemnější chlebík.
Já nejradši kombinuji. Kvásek dělám vždy žitný. Chléb pak třeba ½ špaldové, ¼ pšeničné chlebové a ¼ žitné nebo v jakémkoliv jiném poměru. Právě tohle experimentování mě baví nejvíc. Jen je pravda, že jsem asi ještě nikdy neupekla 2 stejné chleby. Ale co, i každý den je jiny :D.
A hlavně klid. Každému se už stalo, že se mu chleba někdy nepovedl. Prasknul, zdrcnul se…že jste si zapomněli oddělat kvásek na příště. To je celkem častá chyba, takže bacha na to. Domácí chléb i za občasný velmi speciální tvar rozhodně stojí. A pokud vás to chytne, vždycky si můžete vyhledat, co změnit, aby se to neopakovalo. Tipy, na to kam se podívat, najdete pod receptem.
Tak hurá do akce. Pro nápady na variace mrkněte do poznámek.
Jo a klidně si svůj kvásek pojmenujte. Je to dobrá motivace pro to nezapomenout na něj a pěkně ho opečovávat. Určitě aspoň 1x za 14 dní chce pozornost – upéct chleba nebo přikrmit.
Ingredience na rozkvas:
50g kvásku
150g žitné chlebové mouky
150ml vody
Ingredience na chléb:
Rozkvas (50g z něj schováme na příště)
500g žitné chlebové mouky
15g soli
3 lžíce slunečnicových semínek
Lněná semínka vcelku/ mletá
1 lžíce kmínu
1 lžíce chia semínek
500ml vody
Poznámky:
Varianty: ořechy, mák, dýňová semínka, sezamová semínka, semínka z ostropestřce, sušená rajčata, bylinky.
Lze kombinovat i podmáslí + voda, syrovátka + voda.
Každá mouka saje jinak, takže někdy stačí o kapku méně vody.
Mouky kombinujte dle libosti: žitná chlebová, pšeničná chlebová, špaldová, pohanková, bezlepková, hladké, celozrnné…
Formu použijte buď srnčí hřbet, nebo cokoliv co máte. Zkoušela jsem v plechové dortové, hluboké keramické na koláče i jenském skle.
Těsto může kynout i volně venku. Lednice je varianta pro lenochy.
Postup na rozkvas:
Dávku kvásku v míse smícháme s moukou a vodou, zabalíme do sáčku a dáme na teplé místo kynout. Uvádí se až 12h, ale stačí i 6h. Například ráno zadělám kvásek. Večer z něj nachystám chléb, dám kynout do lednice a další večer ho upeču.
!!!!! Až je rozkvas hotový, SCHOVAT SI zase 50g kvásku na příště a uložit do lednice.
Těsto na chléb:
Do robotu s nástavcem háku dáme rozkvas, mouku, sůl, všechna semínka a vodu. Robot uhněte lepkavé těsto. Přendáme ho do formy 30x11cm. Mokrou stěrkou ho upěchujeme. Nahoru dáme kmín nebo semínka dle libosti.
Celé zabalíme do igelitu a necháme v lednici kynout 24h.
Pečení:
Troubu předehřejeme na 230-250°C. Až je předehřátá, dáme ho do ní i s volným plechem. Jak se zahřeje, nalijeme na něj 1 hrnek vody, aby se trouba zapařila. Chleba to rád.
Pečeme 10 min na 230 °C. Pak 20 min na 200°C a nakonec ještě 50 min na 180°C. Chléb vyndáme z trouby a potřeme ho vodou, aby se lesknul. Vyjmeme z formy.
Pokud děláte celožitný, bude hodně vlhký. Doporučuje se nechat chleba vychladnout a až pak ho nakrojit. Klidně i přes noc. U nás to ovšem nefunguje. Všichni chtějí ochutnat hned.
Kam se podívat dál:
- Kvásková kuchařka od Jany Berkové vás provede po vzrušující cestě domácího pečení. Najdete vše o kvásku, moukách, kynutí; co dělat, když se nedaří, recepty pro slané i sladké pečení.
- Fb skupina PečemPecen se spoustou tipů.
- Na pečempecen.cz najdete i kváskovou mapu, kde si můžete již aktivní kvásek obstarat.
- Mrkněte se u vás do obchůdku se zdravou výživou. Občas tam mají i kvásek J.
A já tímto děkuji Lubošově ženě, že mi recept poslala a my máme doma už roky s láskou pečený chléb.