Jelikož nám ve skupině Ženy v srdci odstartoval Měsíc pro zdraví, a s ním různá videa o kvašení, probiotikách, zdravých energetických nápojích, klíčení…říkala, jsem si, že připravím i články, aby ty informace a mé zkušenosti byly uvedené přehledněji 🙂
Pokud vás k tématu napadají nějaké otázky, přidejte se do skupiny a já je ráda zodpovím. Taky budu moc ráda, když se podělíte i o své zkušenosti.
Z celé této série si můžete přečíst i články o kurkumě, probiotických sirupech Harmonelo, kvašené zelenině, klíčení…
Kombucha
Kvašené nápoje jsou známy z mnoha kultur a připravovaly se i u nás. Stačí se zeptat rodičů a uvidíte, že i oni mají často s kvašením nějaké zkušenosti, byť vám je třeba nepředali. O téhle speciální houbě se vypráví mnoho legend o tom, jak se objevila, ale přesný původ není zcela jasný. Taky je fajn vědět, že se jí sice říká „čajová houba“, nicméně ve skutečnosti to není houba, ale symbiotická kolonie kvasinek a bakterií (anglicky SCOBY – „symbiotic colony of bacteria and yeast„). Tak scoby doby doo na ni.
Kde se vzala?
Jedno z vysvětlení je, že v asijských horách se objevily tůně plné
medu, stékajícího z úlů horských včel a na nich se vytvořila právě tato
kultura kvasinek a bakterií. Kombucha totiž potřebuje k životu cukr a
vodu, a to moc často nepotkáme.
Jak vypadá?
Samotná kombucha vypadá nejdříve jako sliz, pak houbovitý rosol, který se vytváří na hladině oslazeného čaje. „Houba“ kopíruje tvar nádoby a s každým novým nálevem jí přirůstá nová vrstva. Takto ji po několika fermentacích můžete i obnovovat. Stačí odloupnout spodní, zahnědlou vrstvu. Nebo ji můžete rozdělit a mateřskou kombuchu někomu darovat. Stejně tak když už máte hotový nápoj v lednici, po čase se v něm taky začne tvořit mini sliz, což je úplně nová pidi kombucha. Kdybyste ji náhodou vypili, nic se neděje. Jen je to trochu fujtajbl. Ano, otestováno na sobě i rodině :D. Ale v žaludku vám to paseku neudělá.
Benefity a rizika
Kombucha obsahuje mnoho prospěšných látek, např. kyselinu glukuronovou (která pomáhá při detoxikaci), chondroitin sulfát (součást chrupavek) a vitamíny B (B1, B2, B3, B6 a B12), C, D, E a K, které zlepšují imunitu i trávení. U kvašení taky vzniká přirozeně oxid uhličitý, díky němuž je kombucha příjemně perlivá, a zvlášť v létě, když je vychlazená, je fakt bomba.
Říká se jí taky nápoj dlouhověkosti. Přispívá ke kvalitnímu spánku, zklidňuje psychiku, podporuje mozkovou činnost i metabolismus. Účinně bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním chorobám.
Protože kombucha obsahuje kofein a malé množství alkoholu 0,5-1%, nedoporučuje se u dětí do 3 let, ani u bývalých alkoholiků. Jinak je ale vcelku neškodná. Já bych ale řekla, že když dáte 1 lžíci a nevypijete celou lahev, tak je to v pohodě. Co se ovšem může stát je, že vás pořádně prožene. Pokud nevíte, jak vaše tělo reaguje na kvašené potraviny, začněte s ní opravdu polehoučku.
Obecně se doporučuje pít 2dcl ráno a 2dcl večer. To pro mě moc zábavné není, takže já osobně se řídím tělem. Někdy jí vypiji litr a mám na ni takto chuť často, a pak si dám zase pauzu. Takže poslouchejte tělo, ono vám napoví. A pokud potřebujete systematičnost, začněte třeba panákem ráno, panákem večer a postupně navyšujte, až kam vás napadne.

Způsob použití
K výrobě kombuchy budete potřebovat tzv. matku a trochu hotové kombuchy. Stačí se poptat po známých, po sociálních sítích nebo projet internet, zda někdo někde nenabízí. Je to podobné jako s kváskem, kefírovými houbičkami a tibi krystaly.
Základní várka je 1 litr vroucí vody, přidejte 4 čajové lžičky kvalitního černého čaje, nechte louhovat tak 10 minut, pak sceďte a oslaďte (80g cukru na 1l). Vnikne nechutně sladký čaj, což potřebujeme. Pamatujete, kombucha se živí cukrem, takže díky sladkosti poroste a nápoj bude nakonec spíš kyselý než sladký. Jak dlouho to trvá závisí na šířce mateřské „houby“, na tom, kolik jste tam přilili již hotové kombuchy, a taky na tom, jak vám to chutná. Někdo radši sladší, jiný má rád zas pořádně kyselou chuť. Obecně to trvá tak 5-10 dnů. Další faktor, který to může ovlivnit, je teplota kolem. V chladnu kombucha kvasí pomaleji, proto je lze nějakou dobu uchovávat v lednici, aniž by kysla dál.
Co když zapomenu
Pokud se stane, že jste to prošvihli, můžete zkusit přilít vychladlou, oslazenou vodu nebo čaj, podle toho, kolik množství máte. Pokud máte 5l již kyselého kombuchového octu, už bych to asi nemixovala a nechala si ocet. Když ho pročistíte přes plátýnko, můžete ho použít případně i na úklid. Já si vždy připravuji tak 4 litry kombuchy.
Jako drobnou nevýhodu vidím to, že když jste zrovna zavaleni úkoly a nějaká kombucha je až na x-tém místě, snadno se vám může stát, že opakovaně vyrábíte právě ten kombuchový ocet. A s tím se může dostavit i trocha frustrace…Když už víte, že se k tomu schyluje a ocet nepotřebujete, poradit můžu akorát to přelít do menší nádoby a šupnout do lednice, abyste měli aspoň něco a proces se zpomalil.
Kombinace
Můžete používat i zelený čaj, chutná taky skvěle. Co se týká roibosu nebo bylinek, i to jde. Ale pro kombuchu je nejvhodnější černý čaj, proto kdybyste dělali pravidelně třeba bylinky, může ji to vyčerpávat. Když to ale prostřídáte, je to asi ok.
Taky bývá často dotaz na med, protože cukr zabiják…Kombucha ten cukr ale z naprosté většiny sežere, takže si myslím, že se obávat nemusíte. Navíc med má antibakteriální účinky a není teda pro kombuchu ideální. Ale opět, pokud to prostřídáte, funguje to i tak.
Taky jsem se dočetla, že někdo to dělá tak, že si nachystá 1l velmi koncentrovaného čaje, který vychladne rychle, a pak přilije třeba 4l filtrované vody, a funguje to prý též.
Na co pozor
Kombucha nerada kov. Zacházejte s ní proto s plastovým sítkem, cedníkem…
Recept
Pro přehlednost uvádím základní recept i zde
- 1l vody
- tzv. kombuchová houba
- lžičky černého čaje
- nádoba
- plátýnko/ kapesník/ ubrousek + gumička
Postup
Dáte vařit vodu, po dosažení bodu varu, vypnete, přidáte čaj, necháte 10 minut luhovat, vyndáte/ scedíte a přisypete cukr. Necháte vychladnout. Vlijete do připravené nádoby a přidáte starší kombuchový nápoj (tak 10% obsahu celé nádoby) a kombuchu „houbu“. Zakryjete plátýnkem a necháte kvasit někde v komoře nebo na stinném místě, ideálně však ve tmě.
Asi tak po 5 dnech můžete začít chodit ochutnávat, zda je kombucha už připravená.
Až vám bude vyhovovat sladkost-kyselost, něčím plastovým vyndáte houbu. Můžete ji i lehce propláchnout pod vodou a zbavit případných cucků. Hotovou kombuchu slijte do flašek se zátkovým uzávěrem, či PETek, pokud je v nich nebudete uchovávat moc dlouho. Umístěte do ledničky.
„Houbu“ vložte do nového čaje a zase přilijte již trochu hotové kombuchy, anebo si houbu na chvíli uschovejte v lednici v zavařovačce a přilijte jí hotovou kombuchu.

Sekundární fermentace
Pokud jste se setkali s kombuchou, která je nějak ochucená, tak vám povím, že i to si můžete připravit doma.
Asi tak 5. den, když je kombucha ještě sladká, ji slijete do flašek, ale nenaplníte je úplně. Budete přidávat ovoce, zázvor, koření…tak, aby vám stále asi 2cm nahoře zůstalo a vznikající plyny měly kam unikat. Tak po 1-3 dnech při pokojové teplotě bude nápoj hotový. Skladujte v lednici.
Kdybyste propásli ten 5. den a kombucha byla už kyselejší, i tak slijte do 0,5l lahve a přidejte 1-2 lžičky cukru + ovoce.
U sekundární fermentace se obsah alkoholu opět nepatrně zvýší.
Tak kvašení zdar 😀
PS. Jooo, málem bych zapomněla, pokud vás fermentování zaujalo, pojďte omrknout i přípravu kefíru.