Kombucha

Pink Dessert Party Facebook Event Cover (1)

Jelikož nám ve skupině Ženy v srdci odstartoval Měsíc pro zdraví, a s ním různá videa o kvašení, probiotikách, zdravých energetických nápojích, klíčení…říkala, jsem si, že připravím i články, aby ty informace a mé zkušenosti byly uvedené přehledněji 🙂

Pokud vás k tématu napadají nějaké otázky, přidejte se do skupiny a já je ráda zodpovím. Taky budu moc ráda, když se podělíte i o své zkušenosti.

Z celé této série si můžete přečíst i články o kurkumě, probiotických sirupech Harmonelo, kvašené zelenině, klíčení…

Kombucha

Kvašené nápoje jsou známy z mnoha kultur a připravovaly se i u nás. Stačí se zeptat rodičů a uvidíte, že i oni mají často s kvašením nějaké zkušenosti, byť vám je třeba nepředali. O téhle speciální houbě se vypráví mnoho legend o tom, jak se objevila, ale přesný původ není zcela jasný. Taky je fajn vědět, že se jí sice říká „čajová houba“, nicméně ve skutečnosti to není houba, ale symbiotická kolonie kvasinek a bakterií (anglicky SCOBY – „symbiotic colony of bacteria and yeast„). Tak scoby doby doo na ni.

Kde se vzala?

Jedno z vysvětlení je, že v asijských horách se objevily tůně plné
medu, stékajícího z úlů horských včel a na nich se vytvořila právě tato
kultura kvasinek a bakterií. Kombucha totiž potřebuje k životu cukr a
vodu, a to moc často nepotkáme.

Jak vypadá?

Samotná kombucha vypadá nejdříve jako sliz, pak houbovitý rosol, který se vytváří na hladině oslazeného čaje. „Houba“ kopíruje tvar nádoby a s každým novým nálevem jí přirůstá nová vrstva. Takto ji po několika fermentacích můžete i obnovovat. Stačí odloupnout spodní, zahnědlou vrstvu. Nebo ji můžete rozdělit a mateřskou kombuchu někomu darovat. Stejně tak když už máte hotový nápoj v lednici, po čase se v něm taky začne tvořit mini sliz, což je úplně nová pidi kombucha. Kdybyste ji náhodou vypili, nic se neděje. Jen je to trochu fujtajbl. Ano, otestováno na sobě i rodině :D. Ale v žaludku vám to paseku neudělá.

Benefity a rizika

Kombucha obsahuje mnoho prospěšných látek, např. kyselinu glukuronovou (která pomáhá při detoxikaci), chondroitin sulfát (součást chrupavek) a vitamíny B (B1, B2, B3, B6 a B12), C, D, E a K, které zlepšují imunitu i trávení. U kvašení taky vzniká přirozeně oxid uhličitý, díky němuž je kombucha příjemně perlivá,  a zvlášť v létě, když je vychlazená, je fakt bomba.

Říká se jí taky nápoj dlouhověkosti. Přispívá ke kvalitnímu spánku, zklidňuje psychiku, podporuje mozkovou činnost i metabolismus. Účinně bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním chorobám.
Protože kombucha obsahuje kofein a malé množství alkoholu 0,5-1%, nedoporučuje se u dětí do 3 let, ani u bývalých alkoholiků. Jinak je ale vcelku neškodná. Já bych ale řekla, že když dáte 1 lžíci a nevypijete celou lahev, tak je to v pohodě. Co se ovšem může stát je, že vás pořádně prožene. Pokud nevíte, jak vaše tělo reaguje na kvašené potraviny, začněte s ní opravdu polehoučku.

Obecně se doporučuje pít 2dcl ráno a 2dcl večer. To pro mě moc zábavné není, takže já osobně se řídím tělem. Někdy jí vypiji litr a mám na ni takto chuť často, a pak si dám zase pauzu. Takže poslouchejte tělo, ono vám napoví. A pokud potřebujete systematičnost, začněte třeba panákem ráno, panákem večer a postupně navyšujte, až kam vás napadne.

Kristýna Bradová Kombucha

Způsob použití

K výrobě kombuchy budete potřebovat tzv. matku a trochu hotové kombuchy. Stačí se poptat po známých, po sociálních sítích nebo projet internet, zda někdo někde nenabízí. Je to podobné jako s kváskem, kefírovými houbičkami a tibi krystaly.

Základní várka je 1 litr vroucí vody, přidejte 4 čajové lžičky kvalitního černého čaje, nechte louhovat tak 10 minut, pak sceďte a oslaďte (80g cukru na 1l). Vnikne nechutně sladký čaj, což potřebujeme. Pamatujete, kombucha se živí cukrem, takže díky sladkosti poroste a nápoj bude nakonec spíš kyselý než sladký. Jak dlouho to trvá závisí na šířce mateřské „houby“, na tom, kolik jste tam přilili již hotové kombuchy, a taky na tom, jak vám to chutná. Někdo radši sladší, jiný má rád zas pořádně kyselou chuť. Obecně to trvá tak 5-10 dnů. Další faktor, který to může ovlivnit, je teplota kolem. V chladnu kombucha kvasí pomaleji, proto je lze nějakou dobu uchovávat v lednici, aniž by kysla dál.

Co když zapomenu

Pokud se stane, že jste to prošvihli, můžete zkusit přilít vychladlou, oslazenou vodu nebo čaj, podle toho, kolik množství máte. Pokud máte 5l již kyselého kombuchového octu, už bych to asi nemixovala a nechala si ocet. Když ho pročistíte přes plátýnko, můžete ho použít případně i na úklid. Já si vždy připravuji tak 4 litry kombuchy.

Jako drobnou nevýhodu vidím to, že když jste zrovna zavaleni úkoly a nějaká kombucha je až na x-tém místě, snadno se vám může stát, že opakovaně vyrábíte právě ten kombuchový ocet. A s tím se může dostavit i trocha frustrace…Když už víte, že se k tomu schyluje a ocet nepotřebujete, poradit můžu akorát to přelít do menší nádoby a šupnout do lednice, abyste měli aspoň něco a proces se zpomalil.

Kombinace

Můžete používat i zelený čaj, chutná taky skvěle. Co se týká roibosu nebo bylinek, i to jde. Ale pro kombuchu je nejvhodnější černý čaj, proto kdybyste dělali pravidelně třeba bylinky, může ji to vyčerpávat. Když to ale prostřídáte, je to asi ok.

Taky bývá často dotaz na med, protože cukr zabiják…Kombucha ten cukr ale z naprosté většiny sežere, takže si myslím, že se obávat nemusíte. Navíc med má antibakteriální účinky a není teda pro kombuchu ideální. Ale opět, pokud to prostřídáte, funguje to i tak.

Taky jsem se dočetla, že někdo to dělá tak, že si nachystá 1l velmi koncentrovaného čaje, který vychladne rychle, a pak přilije třeba 4l filtrované vody, a funguje to prý též.

Na co pozor

Kombucha nerada kov. Zacházejte s ní proto s plastovým sítkem, cedníkem…

Recept

Pro přehlednost uvádím základní recept i zde

Postup

Dáte vařit vodu, po dosažení bodu varu, vypnete, přidáte čaj, necháte 10 minut luhovat, vyndáte/ scedíte a přisypete cukr. Necháte vychladnout. Vlijete do připravené nádoby a přidáte starší kombuchový nápoj (tak 10% obsahu celé nádoby) a kombuchu „houbu“. Zakryjete plátýnkem a necháte kvasit někde v komoře nebo na stinném místě, ideálně však ve tmě.

Asi tak po 5 dnech můžete začít chodit ochutnávat, zda je kombucha už připravená.

Až vám bude vyhovovat sladkost-kyselost, něčím plastovým vyndáte houbu. Můžete ji i lehce propláchnout pod vodou a zbavit případných cucků. Hotovou kombuchu slijte do flašek se zátkovým uzávěrem, či PETek, pokud je v nich nebudete uchovávat moc dlouho. Umístěte do ledničky.

„Houbu“ vložte do nového čaje a zase přilijte již trochu hotové kombuchy, anebo si houbu na chvíli uschovejte v lednici v zavařovačce a přilijte jí hotovou kombuchu.

Kristýna Bradová Kombucha

Sekundární fermentace

Pokud jste se setkali s kombuchou, která je nějak ochucená, tak vám povím, že i to si můžete připravit doma.
Asi tak 5. den, když je kombucha ještě sladká, ji slijete do flašek, ale nenaplníte je úplně. Budete přidávat ovoce, zázvor, koření…tak, aby vám stále asi 2cm nahoře zůstalo a vznikající plyny měly kam unikat. Tak po 1-3 dnech při pokojové teplotě bude nápoj hotový. Skladujte v lednici.

Kdybyste propásli ten 5. den a kombucha byla už kyselejší, i tak slijte do 0,5l lahve a přidejte 1-2 lžičky cukru + ovoce.
U sekundární fermentace se obsah alkoholu opět nepatrně zvýší.

Tak kvašení zdar 😀

PS. Jooo, málem bych zapomněla, pokud vás fermentování zaujalo, pojďte omrknout i přípravu kefíru

MVIMG_20200612_193232

Kristýna Bradová

Vždycky jsem si myslela, že život je zvláštní věc. Věc hodná zkoumání a objevování. 
Jak jím kráčím dál,  prozkoumávám ho,
a zároveň i sebe a moje vědomí. Jsou okamžiky, kdy se nořím do pěkných hloubek, a abych z nich vyplula zpět na světlo
a přinesla více vědomí,  pomáhají mi v tom různé techniky, které Vám ráda představím na těchto stránkách. A taky jen tak jsem. Jsem v lehkosti a radosti, a to je prostor, který bych ráda otevřela i ostatním. 

Nejnovější články...

E-book zdarma...

Objevujte dále...

Těším se na vás..

Čtěte dále...

Kontakt

Kontaktní údaje

Fakturační údaje

GDPR

Ochrana osobních údajů

Pokud jste mým zákazníkem, nebo návštěvníkem webu, svěřujete mi své osobní údaje. Zodpovídám za jejich ochranu a zabezpečení.

Seznamte se, prosím, s tím, jak chráním vaše osobní údaje, a se zásadami a právy, které máte v souvislosti s GDPR (obecné nařízení evropského parlamentu a rady (EU) 2016/679  o ochraně osobních údajů).

Kdo je správce?

Jsem to já, Mgr. Kristýna Bradová, U Dubu 792/15, 644 00 Brno, IČ: 75580225, a provozuji webovou stránku www.kristynabradova.cz.
Určuji,  jak budou osobní údaje zpracovávány a za jakým účelem, po jak dlouhou dobu a pečlivě vybírám případné další zpracovatele, kteří mi budou pomáhat.
Moje kontaktní údaje jsou: bradova.kristyna@gmail.com.

Prohlašuji

Prohlašuji, že jako správce vašich osobních údajů splňuji veškeré zákonné povinnosti vyžadované platnou legislativou, zejména zákonem o ochraně osobních údajů a GDPR, a tedy že:

  • budu zpracovávat vaše osobní údaje jen na základě platného právního důvodu, a to především oprávněného zájmu, plnění smlouvy, zákonné povinnosti či uděleného souhlasu,
  • plním dle článku 13 GDPR informační povinnost ještě před zahájením zpracování osobních údajů,
  • umožním vám a budu vás podporovat v uplatňování a plnění vašich práv podle zákona o ochraně osobních údajů a GDPR.

Rozsah osobních údajů a účely zpracování

Zpracovávám osobní údaje, které mi sami svěříte, a to z následujících důvodů (pro naplnění těchto účelů):

  •      Marketing – zasílání newsletterů

Pro marketing eviduji minimální údaje, a to na základě vašeho souhlasu, který projevíte potvrzením odkazu v e-mailu, případně zaškrtnutím políček.

Double opt-in (dvojí potvrzení)  je opatření proto, aby vás nemohl přihlásit nikdo jiný a jasně a průkazně tak vyjadřujete svůj souhlas se zpracováním vašich osobních  údajů.

Předpokládám, že je vám více než 15 let. Pokud ne, budu k přihlášení vyžadovat souhlas vašeho zákonného zástupce.
Jste-li již mým zákazníkem, zasílám vám svoje e-maily z oprávněného zájmu, neboť důvodně předpokládám, že vás moje novinky zajímají, a to po dobu 5 let od poslední objednávky.

Pokud nejste mým zákazníkem, zasílám vám své e-maily s tipy, jen na základě vašeho souhlasu, po dobu 5 let od udělení.

V obou případech můžete tento souhlas odvolat použitím odhlašovacího odkazu v každém zaslaném e-mailu.

  •  Pokročilý marketing na základě souhlasu

Pouze na základě vašeho souhlasu vám můžu zasílat také inspirující nabídky třetích osob nebo využít e-mailovou adresu např. pro remarketing a cílení reklamy na Facebooku, a to po dobu 5 let od udělení souhlasu. Ten lze samozřejmě kdykoli odvolat prostřednictvím kontaktních údajů.

  • Poskytování služeb a prodej, plnění smlouvy

V případě, že se rozhodnete zakoupit některý můj produkt nebo službu, eviduji kontaktní údaje, které osobně zadáte do objednávkového formuláře.
Jméno, příjmení, adresa, e-mail (případně telefonní číslo), účetní a platební údaje (IČO, DIČ, číslo účtu).
Vaše údaje jakožto zákazníka budu zpracovávat po dobu vyřízení objednávky a dle zákona dalších deset let ode dne jejího skončení.

  • Vedení daňové evidence

Jste-li zákazník, vaše osobní údaje (fakturační údaje) nezbytně potřebuji, abych vyhověla zákonné povinnosti pro vystavování a vedení daňové evidence.
Vaše osobní údaje si ponechávám po dobu běhu promlčecích lhůt, pokud zákon nestanoví delší dobu k jejich uchování.

  • Fotografická dokumentace, reference, živé akce, workshopy

Pouze na základě vašeho souhlasu můžu využít vaše fotografie, reference, zpětné vazby apod. a to do doby, než souhlas sami odvoláte.
Vaše osobní údaje si ponecháváme po dobu běhu promlčecích lhůt, pokud zákon nestanoví delší dobu k jejich uchování nebo jsme v konkrétních případech neuvedli jinak.

Cookies

Při procházení mých webových stránek zaznamenávám vaši IP adresu, jak dlouho se na stránce zdržíte a ze které stránky přicházíte. Používání cookies pro měření návštěvnosti webu a přizpůsobení zobrazení webových stránek vnímám jako svůj oprávněný zájem správce, neboť věřím, že díky tomu vám mohu nabídnout ještě lepší služby.

Cookies pro cílení reklamy budou zpracovávány jen na základě vašeho souhlasu.

Moje webové stránky lze procházet také v režimu, který neumožňuje sbírání osobních údajů. Používání cookies můžete na svém počítači zakázat.

Zabezpečení a ochrana osobních údajů

Chráním osobní údaje v maximální možné míře pomocí moderních technologií, které odpovídají stupni technického rozvoje.
Chráním je, jako kdyby byly moje vlastní. Přijala jsem a udržuji veškerá možná (aktuálně známá) technická a organizační opatření, která zamezují zneužití, poškození nebo zničení vašich osobních údajů.

Předání osobních údajů třetím osobám

K vašim osobním údajům mají přístup jen moji zaměstnanci a spolupracovníci.

Pro zajištění konkrétních zpracovatelských operací, které nedokážu zajistit vlastními silami, využívám služeb a aplikací zpracovatelů, kteří umí data ochránit ještě lépe než já a na dané zpracování se specializují.

Jsou to poskytovatelé následujících platforem: SimpleShop, MailerLite, Facebook, Google, Účtovna.

Je možné, že se v budoucnu rozhodnu využít další aplikace či zpracovatele, pro usnadnění a zkvalitnění zpracování.  Na zpracovatele budu při výběru klást minimálně stejné nároky na zabezpečení a kvalitu zpracování, jako na sebe.

Předávání dat mimo Evropskou unii

Veškeré zpracování osobních údajů bude prováděno jen na území EU.

Vaše práva v souvislosti s ochranou osobních údajů

V souvislosti s ochranou osobních údajů máte řadu práv. Pokud budete chtít některého z těchto práv využít, prosím, kontaktujte mě prostřednictvím e-mailu.

  • Máte právo na informace, které je plněno již touto informační stránkou se zásadami zpracování osobních údajů.
  • Díky právu na přístup mě můžete kdykoli vyzvat a já vám doložím ve lhůtě 14 dní, jaké vaše osobní údaje zpracovávám a proč.
  • Pokud se u vás něco změní nebo shledáte své osobní údaje neaktuální nebo neúplné, máte právo na doplnění a změnu osobních údajů.
  • Právo na omezení zpracování můžete využít, pokud se domníváte, že zpracovávám vaše nepřesné údaje, domníváte se, že provádím zpracování nezákonně, ale nechcete všechny údaje smazat nebo pokud jste vznesl námitku proti zpracování. 
  • Omezit můžete rozsah osobních údajů nebo účelů zpracování. (Např. odhlášením z newsletteru omezujete účel zpracování pro zasílání obchodních sdělení.)
  • Právo na přenositelnost. Pokud byste chtěli své osobní údaje vzít a přenést k někomu jinému, budeme postupovat stejně jako při využití práva na přístup – jen s tím rozdílem, že vám informace pošlu ve strojově čitelné podobě. Tady potřebuji alespoň 20 dní.
  • Právo na výmaz (být zapomenut). Nechci na vás zapomenout, ale pokud si to budete přát, máte na to právo. V takovém případě vymažu veškeré vaše osobní údaje ze svého systému i ze systému všech dílčích zpracovatelů a záloh. Na zajištění práva na výmaz potřebuji 20 dní.
    V některých případech jsem ovšem vázána zákonnou povinností, a např. musím evidovat vystavené daňové doklady po lhůtu stanovenou zákonem. V tomto případě tedy smažu všechny takové osobní údaje, které nejsou vázány jiným zákonem. O dokončení výmazu vás budu informovat na e-mail.
  • Stížnost u Úřadu na ochranu osobních údajů. Pokud máte pocit, že s vašimi údaji nezacházím v souladu se zákonem, máte právo se se svou stížností kdykoli obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů. Budu moc ráda pokud nejprve budete o tomto podezření informovat mě, abych s tím mohla něco udělat a případná pochybení napravit.

Mlčenlivost

Dovoluji si vás ujistit, že moji zaměstnanci i spolupracovníci, kteří budou zpracovávat vaše osobní údaje, jsou povinni zachovávat mlčenlivost o osobních údajích a o bezpečnostních opatřeních, jejichž zveřejnění by ohrozilo zabezpečení vašich osobních údajů.
Tato mlčenlivost přitom trvá i po skončení závazkových vztahů s námi.
Bez vašeho souhlasu nebudou vaše osobní údaje vydány žádné jiné třetí straně.
Tyto zásady zpracování osobních údajů platí od 1. 9. 2020.