Ranní vlna radosti
Jaké je vaše probuzení, naladění se na sebe a na nová dobrodružství, která leží před vámi. Čím se nastartuje vaše tělo?
Už delší dobu jsem vnímala, že z jídla se stala jakási rutina. Snídaně, oběd, večeře. Nakoupit, uvařit, sníst, uklidit a pořád dokola. Kam se poděla ta radost a zábava?
Ptáte se někdy těla, co by si rádo dalo a následujete pak tu energii?
Třeba takhle:
-Jé, ahoj tělo.
-Co? Ty se mnou mluvíš?
– Co si dneska dáš?
-Hmmmmm????
– Kaši. To ti vždycky chutnalo a je to rychlovka, navíc máme vše doma.
– Co? Ne. Já bych…
– Hotovo. Hmmm, nějak na to nemám chuť. Tak třeba později. :)))
Nějak takto to bylo se mnou. Žádná chuť jíst a ani vařit. Až mi došlo, že je čas na změnu, a že je potřeba té zábavě jít trochu naproti.
U nás doma je jídlo rozhodně o zábavě, ochutnávání toho, co naše krásná planeta nabízí a byť se nepovažuji za skvělou kuchařku, jsou chvíle, kdy opravdu ráda vařím. No a ty zbylé chvíle? To se těšíme k babičkám nebo do restaurace. A já se můžu uklidňovat, že mám ještě dost času na to to vychytat, než se jednou babičkou stanu sama.
Rok 2021 jsem teda začala s chutí přinést svěží energii do vaření a konkrétněji do snídaní a večeří. Protože je to pro mě výzva, řekla jsem si, že se s vámi o ni budu dělit. Těšte se teda na vyzkoušené recepty a pestré potraviny.
Pečená borůvková kaše
Ingredience:
- 2 hrnky vloček
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 1 a půl lžíce prášku na pečení
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky skořice
- 1 a půl hrnku mandlového mléka
- 6 lžic javorového sirupu
- 1 lžíce kokosového oleje
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ hrnku mražených borůvek
- 1 banán na kolečka
- ¼ hrnku pražených pekanů
- 1-2 lžíce třtinového cukru
- (jogurt k servírování)
Postup:
Smíchejte suché ingredience: vločky, lněné semínko, prášek do pečení, sůl, skořici. (já skořici miluju, takže všude dávám více než je v receptu).
Vedle si promíchejte mléko, olej, sirup a extrakt. Kokosový olej si rozpusťte buď zvlášť, nebo to celé zahřejte.
Do formy na koláče dáme suchou směs a vlijeme na ni tu tekutou. Všechny části by měly být nasáklé. Prostě kaše, kterou dáme péct. Takže upravujte dle potřeby.
Na vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme borůvky a pekany a lehce je zatlačíme dovnitř. (Na borůvkách jsem zase nešetřila a dala rovnou hrnek. Pekany doma zrovna nebyly, ale výměna za vlašáky funguje taky skvěle).
Vršek ozdobíme banánem. Posypeme třtinovým cukrem a více ho dáme na banán. Cukr na něm krásně zkaramelizuje.
Pečeme 30 min na 175°C.
Já ke kaši přidala ještě jogurt, pražené lískové oříšky a javorový sirup.
Originální recept je z blogu Hummusapien.com