V dnešním seriálu zdravých drinků se podíváme na kurkumu a na to, jakými
způsoby ji můžeme konzumovat. Připravíme si životabudič z kurkumy, zázvoru a citrónu, pro který je vhodné mít odšťavňovač a taky tradiční Jamu džus z Bali, kde vám stačí mixér.
Můžete namítnout, že kurkuma má fakt zvláštní chuť, takže pojďme si říct co
je na ní tak super, a proč má smysl ji užívat.
Benefity kurkumy
- Kurkuma je vysoce protizánětlivá díky kurkuminu, který obsahuje. Někde se dokonce uvádí, že je stejně účinný jako nesteroidní protizánětlivé léky typu voltaren, ibuprofen, nurofen. Právě proto je skvělá i na regeneraci svalů a kloubů.
- Pro svěží a mladistvou pleť i na problémy s akné. (Tady bacha, pokud nechcete získat krásně žlutou pleť, užívejte pouze vnitřně a ne jako masku :D)
- Je skvělá na mozek a umí oddálit i příznaky Alzheimerovy choroby. Podporuje růst mozkových buněk.
- Je to antioxidant, který chrání před volnými radikály.
- Experimentálně se používá u léčby zánětů střev, Bechtěrevovy nemoci, lupénky nebo osteoartrózy.
- Posiluje srdce, chrání před arytmií a zabraňuje vzniku krevních sraženin. (Pozor prý u lidí, kteří berou léky na ředění krve).
- Je vhodná pro detoxikaci, jelikož čistí střeva a podporuje přátelskou mikroflóru.
- Čistí játra a krev, prokrvuje celé tělo a podporuje hubnutí.
- Kurkumin je přírodní antidepresivum 😀

Já mám několik oblíbených variant, jak kurkumu v nápojích používám. Dost to závisí na tom, kolik jí mám, a taky jak moc jsem líná, a na kolik se mi chce něco vyrábět a pak to čistit. Kurkuma je totiž kvůli své barvivosti tak trochu mrška.
Začneme mým nejoblíbenějším nápojem, a to je životabudič, na který potřebujete odšťavňovač, případně mixér a třeba ruční lis na citrusy.
Můj poměr surovin je pokaždé trochu jiný dle toho, co mám zrovna doma. Ale pro inspiraci můžete vycházet z následujícího receptu.
Životabudič z kurkumy, zázvoru a citrónu
Ingredience
- 2 citróny
- ¼ hrnku čerstvé kurkumy
- ¼ hrnku čerstvého zázvoru
- Špetka čerstvě namletého černého pepře
Postup
Odšťavněte pomeranče, citróny, kurkumu i zázvor. Rozdělte do skleniček, posypte černým pepřem a na zdraví.

Poznámky
Kurkuma extrémně barví. Je třeba počítat s tím, že se od ní nádobí může zabarvit. Také je docela lepkavá. Jo, už teď to zní opravdu jako surovina snů. Ještě by mohla mít třeba trny :D.
Každopádně je třeba si vzít rukavice, pokud nechcete žluté dlaně a nehty, nachystat si nádobí, které se může zabarvit i povrch okolo.
Já si kupuji bio kurkumu, abych ji nemusela ani loupat, tudíž mi 1 špinavý krok odpadne. Odšťavňovač je ale také třeba očistit. Chce to trochu trpělivosti a teplou vodu. A trvá to zpravidla déle, než její odšťavnění.
Další varianta je kurkumu a zázvor pouze rozmixovat v blenderu dohladka. Klidně lze přidat trochu vody, aby to šlo snadněji. A poté přecedit přes sítko. Takto budete mít ale mnohem více odpadu.
Nápoj prý moc není pro skladování. Já si ale dělám tak zásobu na týden a případně něco zamrazím. Kurkumu mám fakt ráda, ale ne vždy je čas na přípravu.
Zbylý odpad z kurkumy a zázvoru, zvláště pokud jste mixovali, klidně použijte na horký nápoj z kurkumy nebo na ochucení oleje při přípravě základu nějakého „indického“ jídla. Odpad z toho bude, tak je fajn mít různé možnosti, jak ho využít.
Tradiční Jamu džus z Bali

Další zajímavý drink z kurkumy. Vhledem k tomu, že kurkuma je na Bali domácí plodinou, má tento nápoj bohatou historii. Dočetla jsem se, že ho podávají vychlazený v restauracích a koupíte ho i v místních krámcích. Má různé podoby a tedy i chutě. Zvláště pokud je používána sušená kurkuma, chuť je jiná, ať z ní připravujete jakýkoliv nápoj. Proto třeba když jsem ochutnala zlaté mléko ze sušené kurkumy poprvé, nijak zvlášť mě to neoslovilo. Až teď, kdy jsem si zamilovala chuť čerstvé kurkumy, dám si ráda i tuhle variantu.
Ingredience
- 150g čerstvé kurkumy
- 20g čerstvého zázvoru
- 2-4 lžíce limetové nebo citrónové šťávy, nebo 1 lžička tamarindové pasty
- 4 šálky vody
- Dle chuti med
- Špetka čerstvě mletého černého pepře pro zvýšení absorpce kurkuminu
Postup
Oškrabte kurkumu a vařte na páře asi 20min. Tento krok je prý důležitý kvůli vstřebání všech látek. Dle potřeb doplňujte vodu.
Dejte do blenderu i s vodou a rozmixujte dohladka.
Přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidejte šťávu z citrónu nebo limety a oslaďte.
Servírujte posypané pepřem. Uchovávejte v lednici.
Poznámky
Další varianta je kurkumu a zázvor nejdříve rozmixovat, přidat vodu a následně lehce zahřívat 15 min. přidáte džus a med. Podávat lze studené i teplé.
Chuť je oproti odšťavnění mnohem jemnější, a přitom stále chutná jako z čerstvé kurkumy.
Dobrou chuť!